De competitie-indeling van de mindere goden: gefileerd

‘fileren’ (werkw.) = van bot of graat ontdoen
Uitspraak: [fi’lerə(n)]
Vervoegingen: fileerde (verl.tijd enkelv.)
Vervoegingen: heeft gefileerd (volt.deelw.)

Dat het vlaggenschip van Freek Jansen content is met de indeling in de “magische” derde klasse is natuurlijk alleszins fraai (we bidden met de selectie mee voor lijfsbehoud), maar deze week publiceerde de KNVB ook de competitie-indelingen van de teams die we met geen mogelijkheid als ‘standaard’ kunnen omschrijven. En omdat de cultclub toch in hart en nieren bestaat uit de mindere goden die het beduidend minder ver schoppen in de kelder van het Nederlandse amateurvoetbal, misstaat het niet enige woorden te wijten aan de affiches waarop we ons komend seizoen handenwrijvend mogen verheugen.

Speel je in de duin- en bollenstreek, dan zijn er een aantal clubs die zich als een rode draad weven door de vervaarlijke aanblik die de voetbalregio biedt. De blauw-witte haringkakers van benevens de Kattuker Boulevard mogen zich in dat verband met recht op de borst kloppen: enkel Dames 1, Heren 1 en LSVV 5 ontlopen in editie ‘17/’18 een weerzien met de over het algemeen niet erg technisch begenadigde scheeps-zonen en –dochters. Jong LSVV treft zelfs als vanouds twee teams van de zelfbenoemde ‘snelle jongens’ (QB 7 en 8), maar die twijfelachtige eer valt ook LSVV 7 (QB 19 en 20) en LSVV 3 (QB 12 en 13) ten deel. Op enige honderden meters afstand, in de aan weer en wind overgeleverde moerassen en polders waar een gemiddeld voetbalteam slechts met 70% van de manschappen van wederkeert, mag het Rijngevogelte zich verheugen op een treffen met twee heren- en twee damesteams van ’s Leidens mooiste studentenvoetbalvereniging: Dames 2 treft Rijnvogels 5, Dames 1 ontmoet Rijnvogels 4, en de heren van het Derde en Zesde treffen respectievelijk Rijnvogels 7 en 9. Jawel.

Zouden we nog even blijven hangen in de Gemeente Katwijk, dan zouden we ook het oranje-zwart van de plaatselijke ‘VV’ nog kunnen ontmoeten, maar het aantal ontmoetingen met die ploeg valt dit jaar (helaas?) wat tegen, dus zwenken we uit naar de ‘Boys’ in het geel-zwart. De bollenplukkers die doorgaans doordeweeks het werk-gerelateerde groen beduidend beter onderhouden dan de velden van de Middelmors, zullen deze jaargang met een vertegenwoordiging van RBB 13, 12, 9 en 6 een bezoekje brengen aan de Kikkerpolder, om – een enkele onvoorzienigheid  daargelaten – genadeloos op de broek te krijgen van LSVV 7, 6, 4 en 3.

Van meer memorabele aard: studentikoos Leiden mag zich heugen op een recordaantal studentenderby’s. Maar liefst 5 teams van kleine broertje en USC-bewoner Football Factory mogen opzien tegen een historische afstraffing door de rossobianchi en rossabianche van La Settanta. Het zal de socios van San Gorleo niet licht vallen om de nederlagen van de elftallen 3 tot en met 6 en dames 1  te verwerken – hetgeen natuurlijk gelijkstaat aan 6 gegarandeerde punten voor de mannen van Marc Hennen (LSVV 7), de jonge honden van de hongerige Heijstek (LSVV 6), de per abuis gepromoveerde gouden lichting van Rune Janssens (LSVV 4), de goedgeorganiseerde bende van Joren ‘Jorgen’ Jurgens (LSVV 3), en de horde ongetemde leeuwinnen van Fraikin en Jelles (Dames 2). Driewerf hulde.

Competitie indeling 'Reserve'-teams

En verder? Het Ajax-tenue van het surrogaatdorp ten Oosten van de Zijlsingel stuurt RCL 4 en RCL 8 tot en met 11 dit seizoen onze kant op. De helden van Ten Hooven (LSVV 5) zien uit naar een waanzinnig exotische polderpoule, met tegenstanders als het schitterende Ter Aarse TAVV, de hooivorkwerpers van Abbenes, en de trots van ‘de Veen’, DOSR 2. Een aantal teamgenoten van Janssens (LSVV 4) treft voormalig werkgever ASC (4), en mag bovendien een traditionele burenruzie uitvechten met Lugdunum 3. Dat geldt overigens ook voor het Derde, dat maar liefst vier Kikkerpolderderby’s op het programma heeft staan, tegen Lugdunum 2 én UVS 4! Dames 1 ontloopt overigens ook een weerzien met de Kikkers niet, al moet nog maar blijken of het Lugdunum 2 van dit seizoen uit duurzamer hout is gesneden dan de voorgaande equipe. Ook mooi voor de studentes: het onderonsje met het ROAC 1 van LSVV-toernooi-supersub Daphne Bouwmeester, de ontmoeting met de grote afwezige op dat zelfde toernooi (het SV Wassenaar van Ruigrok van de Werve), én het treffen met de club die in ‘04/’05 nog met de dames in de voorrondes van de UEFA Cup strandde tegen Reykjavík: Ter Leede 3. Dames 2 ziet tot slot al uit naar de wedstrijden tegen de allerminst succesvolle maar altijd sfeermakende dames van Van Nispen 2, het slopende gevecht met de immer oppermachtige basketbalster Eline van Noordwijk 1, en een tweetal bezoekjes aan de Mors (DoCoS en Rijnland). Die laatste tegenstander – nu echt tot slot – brengt ons terug naar Jong LSVV, dat de oude garde en restanten van GHC zal ontmoeten in de duels met het Zaterdag 1 van de club in het geel-groen.