Bestuur LSVV neemt eindelijk afscheid van PR-legende De Groot

Aan alle moois komt een einde: dat de voetbalcarrière van Nils de Groot nog even voortmoddert is daarop (voorlopig) nog een fraaie uitzondering, maar bestuurlijk houdt de PR-man het na ruim drie jaar voor gezien. Betrouwbare bronnen melden dat het bestuurslid aanstaande donderdag in besloten kring zal worden uitgehamerd. Tijd om het stokje over te geven aan de volgende generatie. Tevens tijd voor een kleine ode aan de man achter het succes van een club, een beeldmerk, en een imago.

De Groot, man van het imago. Deze foto ging medio 2015 'viral', en bevestigde andermaal de cultstatus van club, speler, en bestuursman.
De Groot, man van het imago. Deze foto ging medio 2015 ‘viral’, en bevestigde andermaal de cultstatus van club, speler, en bestuursman. Het leverde De Groot tevens een nominatie voor een Gouden Kalf op.
Het promotiebloed stroomt waar het niet gaan kan: De Groot (rechts) met collega PR-liefhebber Van Ruiten in actie voor de door hen opgezette campagne 'Vreemd Honduras', om het imago van het pittoreske Zuid-Amerikaanse staatje uit het slop te trekken. De campagne draaide uit op een fiasco voor de nationale begroting.
Het promotiebloed stroomt waar het niet gaan kan: De Groot (rechts) met collega PR-liefhebber Van Ruiten in actie voor de door hen opgezette campagne ‘Vreemd Honduras’, om het imago van het pittoreske Zuid-Amerikaanse staatje uit het slop te trekken. De campagne draaide uit op een fiasco voor de nationale begroting.

De Groot is het enige bestuurslid in de geschiedenis van de Leidse cultclub, die aantrad als reeds afgestudeerde (PABO, volgens onze calculatie net na de oorlog afgestudeerd). Het bestuur – normaliter toch existerend uit louter (lang-)studeerders – maakte voor De Groot in augustus 2014 een unieke uitzondering, uit nood geboren. Met het imago van de club was destijds eigenlijk niet zoveel mis (mooi-weervoetballers, derdehelft-profiteurs, grondig gebrek aan ambitie; er is door de jaren heen niet zoveel veranderd), maar toenmalig voorzitter Stjepanovic vond het van moderniteit getuigen om een PR-man in de arm te nemen. Een revolutionair besluit, zeker gezien het feit dat de club die zomer eigenlijk alleen maar om een penningmeester verlegen zat. Maar wel een besluit dat met overtuiging werd uitgevoerd.

De aanstelling van De Groot – ‘Nelis’ in de wandelgangen – bleek een gouden greep. Onder zijn toeziend oog (meer ook niet, De Groot is een meester in delegeren) werd een nieuwe website opgetuigd en dook de vereniging vol in de promowereld van de EL CID, met de opzet van een damestak en een onweerstaanbare algemene groei van de vereniging tot gevolg. Een stunttransfer van Simon Cziommer, publicaties in de Volkskrant, Spaanse talkshows, je kunt het zo gek niet verzinnen of De Groot zat erachter.

Toch mag het vertrek van De Groot geen verrassing heten. Opvolger Thomas Loos werd ruim een half jaar geleden al aangesteld, en is er sedertdien met ziel en zaligheid bovenop gedoken (op de PR, niet op De Groot, red.). Volgens intimi is het echter de vraag nog maar of zeven maanden inwerktijd voldoende is: in de voetsporen van De Groot treden zal niet eenvoudig blijken. Overigens melden diezelfde intimi dat De Groot achter de schermen ongetwijfeld nog een vinger in de pap zal houden.

De Groots rectificatieRECTIFICATIE

Naar aanleiding van bovenstaande tekst heeft De Groot contact opgenomen met onze redactie om het één en ander recht te zetten. Zo dateert De Groots afstuderen van vóór de oorlog. Daarnaast voegde De Groot toe: “Ik heb dus daadwerkelijk nachtenlang aan die teringsite zitten bouwen. En Thomas Loos heeft dus wel geprobeerd om bovenop me te duiken.”