Schoolreisje Lisserbroek zorgt voor spektakel op Kikkerpolder

De dagen dat Messias Goudriaan heerste op de Kikkerpolder mogen dan reeds lang vervlogen zijn – het oranje-wit op bezoek in Leiden blijkt nog steeds een garantie voor spektakel. Voor een uniek dubbel-affiche, trok een ware karavaan met de heren- en damesselecties, technische staf en uitzinnige supporters van de trots van Lisserbroek gisteren richting de Sleutelstad. Met een schamel punt – gesprokkeld uit het duel tussen de vlaggenschepen van beide clubs – keerde de karavaan na afloop huiswaarts de polder in, maar de ware winnaar naast het zegevierende Dames 2 van de studenten was de neutrale supporter. Aan spektakel geen gebrek.

LSVV '70 - Kagia

Het dubbel-affiche bood direct een interessant inzicht in de psychologie van de aanhang van beide verenigingen. Terwijl 72% van de inwoners van het pittoreske gehucht uit de Haarlemmermeer aan het hoofdveld neervlijde, settelde de aanhang van de studenten zich in de honkbal dug-outs van het tweede veld. Dat alles in een mistroostige motregen, die zelfs de dapperste wissels beschutting deed opzoeken. Mistroostig was ook de start van de heren studenten, die binnen een kwartier al tegen een 0-2 achterstand aankeken. Uitblinker Van Beuningen bracht de hoofdmacht echter vlak voor rust terug in de wedstrijd, met een heerlijke uithaal – met z’n chocoladebeen, jawel – in de winkelhaak. De vrouwelijke tak van de studenten deed het in het eerste bedrijf dan toch aanmerkelijk beter: na een half uur schoot woman of the wedstrijd Verwilligen vanuit een slap opgevangen hoekschop verdiend het leer tegen de touwen, voor de 1-0 ruststand.

Pas in het tweede bedrijf barstte op beide velden echt een spektakel van formaat los: vooral de heren drukten dat op het hoofdveld uit in een sensationeel scoreverloop: 1-3, 2-3 via Doornenbal, 3-3 door Petersen, 3-4, en tot slot 4-4 dankzij – daar is ‘ie weer – Doornenbal. De bij de 2-3 en 3-3 schutterende sluitpost Van Paridon zal nog slecht hebben geslapen, maar dat is ook te zeggen van de betrokken Kagianen (v) bij de 2-0 op het andere veld, waar vanuit een fiks duel, ingezet door Rietveld, een opstootje losbarstte terwijl de scheidsrechter gewoon liet doorspelen. En een Verwilligen in bloedvorm moet je nu eenmaal niet laten lopen. Ook hier liep de spanning nog op, toen de dames in oranje-wit slim profiteerden van een buitenspelval-list, maar verder dan 2-1 kwamen de vrouwelijke bezoekers niet.

Grote afwezigen bij het treffen tussen de herenselecties waren trainer Freek Jansen – door ziekte geveld – en voormalig angstgegner Rutger Goudriaan. Ter ere van de cultstatus van laatstgenoemde, ontvouwden de Leidse Tifosi in de 67e minuut – een willekeurig gekozen moment – een gigantisch spandoek met de tekst “Boeddhisme, Hindoeïsme, Goudriaanisme.”, als verwijzing naar de welhaast goddelijke techniek die de nog immer immens populaire balvirtuoos karakteriseerde ten tijde van diens hoogtijdagen. In de 68e minuut was het spandoek alweer verdwenen, maar gingen nog wel even kort de witte zakdoekjes de lucht in voor trainer Wijsman, uiteraard louter als satirische kritiek voor het niet opnemen van Goudriaan in de wedstrijdselectie. Goudriaan gaf zelf overigens nog een schitterende voorbeschouwing op het duel middels een interview door Frank Venema van Voetbal in de Bollenstreek.

Onze vrienden van Leiden Amateurvoetbal legden het spektakel op het hoofdveld overigens weer vakkundig vast op bewegend beeld. Props voor het camerawerk van Miguel Angel Obregos Real (dat zijn pas namen!), en het karakteristieke commentaar van de one-and-only Henny Kanbier.