Lid worden bij LSVV ’70? Waarom eigenlijk (niet)?

Leiden kent een veelvoud van voetbalverenigingen, en in het bijzonder twee clubs die zich richten op studenten: LSVV ’70, en – zoals wij ze graag noemen – ons ‘kleine broertje’ Football Factory. Die laatste vereniging speelt op het Universitair Sportcentrum en is daardoor voor nieuwe studenten vaak zichtbaarder dan LSVV ’70. En dus vragen EL CID’ers ons ieder jaar: waarom zou je het USC eigenlijk links moeten laten liggen, en kiezen voor LSVV ’70?

1. Cultuur!

In de zomer van 2015 dacht de landelijke pers dat profvoetballer Simon Cziommer naar LSVV '70 overstapte.
In de zomer van 2015 dacht de landelijke pers dat profvoetballer Simon Cziommer naar LSVV ’70 overstapte.

De eerste reden is zonder meer de minst objectieve (maar niet minder waar): LSVV ’70 kent een unieke cultuur die zich niet laat kopiëren. Kort samengevat: we nemen het allemaal niet zo serieus. Voetbal is een heerlijk spel, maar voetballen bij LSVV betekent doorgaans ook dat je het eerste van Ajax niet meer gaat halen. Dus nemen we alles (inclusief onszelf) graag met een korreltje zout. Dat uit zich voornamelijk in sportiviteit en een hoop plezier op het veld, maar ook in de gewoonte alles en iedereen op de hak te nemen. Daar wil de (landelijke) pers nog wel eens de dupe van zijn. In de regio Zuid-Holland heeft onze studentikoze cultuur de club al met een al een bijzondere status bezorgd. Voetbalmagazine De Staantribune heeft ons natuurlijk niet voor niets in de Tip-5 voor 2018 gezet.

2. Niveau.

We nemen het dan wel allemaal niet zo serieus, toch wordt er niet onaardig gevoetbald. Sterker nog: wil je als student op niveau spelen, dan ligt een keuze voor LSVV ’70 voor de hand. Het eerste elftal speelt semi-stabiel in de derde klasse, in de regio West II een mooie prestatie. Het eerste damesteam speelt in de 4e klasse op zaterdag. En we zullen hier geen statistieken delen over de ontmoetingen tussen de teams van de beide studentenclubs, maar de benaming ‘kleine broertje’ mag in dit verband geen toeval heten.

3. (Gebrek aan) visie.

LSVV ’70 is de laatste jaren flink (zeg maar gerust belachelijk) gegroeid, en het einde van die groei is voorlopig nog niet in zicht. Groei is echter geen doel voor de vereniging. Het bestuur van onze zwalkende vereniging blinkt uit in het totale gebrek van lange-termijnvisie. Bij LSVV ’70 geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Klinkt lekker cliché, maar daar bedoelen we mee: het voetballen staat centraal. Dat betekent dat voor alle teams alles goed geregeld is: tenues, ballen, trainingsmateriaal, trainingstijden. Gewoon voetbal dus, en niet te veel pretentieus gelul.

4. Een perfect sportcomplex.

De kantine van LSVV en Biënto. Structuur en ruimte zijn overrated
De kantine van LSVV en Biënto. Structuur en ruimte zijn overrated

Sinds 2006 speelt LSVV ’70 op het sportcomplex ‘De Kikkerpolder II’, de thuishaven van de Leidse volksclub Lugdunum. Waar het door ons in 2006 verlaten Universitair Sportcentrum slechts één veld heeft, telt de Kikkerpolder er maar liefst drie, waarvan twee kunstgrasvelden die bovendien relatief nieuw zijn.

We hebben daar ook een kantine, die we delen met honkbalvereniging Biënto. Megaklein, en niet echt in de spotlights, maar dat is ook precies wat LSVV is. En je kan er briljante feestjes geven 🙂

Ons complex ligt bovendien dichterbij het centrum dan het Universitair Sportcentrum: vanaf het stadhuis 10 minuten fietsen naar de Kikkerpolder tegen 11 minuten naar het USC. Reken die besparing eens uit op jaarbasis!

5. De tenues zijn mooier (maar echt).

De tenues van LSVV (links) en FF in beeld.
De tenues van LSVV (links) en Football Factory in beeld.

Om het één en ander lekker verwarrend te maken, spelen beide Leidse studentenclubs met de kleur rood in de tenues. LSVV ’70 speelt in het rood, met witte broek en rode kousen, Football Factory koos bij de oprichting in 2008 voor een rood-zwart gestreept tenue. Waar die strepen vandaan komen weten we niet precies, maar dat geldt ook voor ons eigen tenue. Mogelijk is het rood een eerbetoon aan het Internationale Socialisme, dat in 1970 nog niet dood en begraven was. De uittenues van LSVV ’70 zijn uitgevoerd in het academisch blauw van de Universiteit Leiden. Ook het LSVV-tenue heeft trouwens strepen, op de mouw en schouders: de gehele club speelt in tenues van leverancier Adidas.

6. Betrokkenheid.

Dat is tweeledig. Er worden door het seizoen heen nogal wat spelers uitgewisseld tussen alle LSVV-teams. Door menig dispuutsweekend of 21-diner loopt ieder team wel eens tegen een gebrekkige opkomst aan, waardoor de legendarische ‘Kapiteins’-WhatsApp-groep regelmatig op vrijdag tot een ware transfermarkt transformeert, waarbij spelers over en weer worden gevraagd en aangeboden.

Het uittenue van LSVV '70 draagt het logo van UNICEF.
Het uittenue van LSVV ’70 draagt het logo van UNICEF.

Naar buiten toe is de club echter ook betrokken. Drie jaar geleden was LSVV ’70 samen met Ajax Amsterdam een jaar lang partner van Fonds Gehandicaptensport en sinds april 2017 is de club een samenwerkingsverband met UNICEF aangegaan. Dat betekent dat we UNICEF sponsoren en werken aan de naamsbekendheid van UNICEF.

7. Onze lachwekkende contributie.

Last but not least: het studentenleven is al duur genoeg. Sinds de oprichting heeft onze vereniging zich altijd tot doel gesteld de contributie zo betaalbaar mogelijk te houden. En met succes: LSVV ’70 kent – ondanks de kwaliteitsgaranties – de laagste contributie van Leiden en omstreken. Met €180 veldcontributie zitten we zo’n €70 onder het gemiddelde contributiebedrag van de Randstad. Daar zit dus geen overprized sportabonnement bij, maar even eerlijk: wij kennen maar weinig LSVV’ers die door de weeks ook nog in de sportschool zitten. Dat doe je maar bij Ajax.