Dames 1 verheft voetbalspelletje tot strategisch kunstwerk en troeft SJZ af

De vrouwelijke tak van onze cultclub zit in een aardige flow: na eerdere overwinningen van Dames 1 (2-4 bij RCL) en Dames 2 (0-2 bij Van Nispen), tikte Dames 1 gisteren ook de derde wedstrijd van 2019 af. Met 0-2 ontdeden Las Estudiantes zich gisteravond van oude bekende SJZ, dat daardoor van plaats 12 naar 14 zakte. Code rood in het pittoreske Zoeterwoude, waar ze nog gewoon wekelijks een charmant clubblad op papier in je brievenbus mikken. Code rood-wit aan de andere kant van de eindstand.

Nog altijd steken ieder transferwindow de geruchten op rond SJZ-sterspeelster Esther Belt. Twee jaar geleden deden een openlijke flirt van Belt en deze waanzinnig slechte photoshop-productie (de hologrammen in de Star Wars-reeks van de jaren ’80 zien er beter uit) van supportersvereniging Ons Rood-Wit het nodige stof opwaaien. Belt bleef desondanks gewoon het groen-wit trouw.

2 jaar na de eerste ontmoetingen tussen de toenmalige groen-witte kampioen in spe en de Leidse studentes (uit en thuis respectievelijk 7-1 en 1-4 in het voordeel van Zoeterwoude) staan de oude bekenden dit seizoen opnieuw tegen over elkaar – op een hoger podium. Met gisteravond in de vrieskou op Haasbroek het eerste hoofdstuk. Maar de wereld lijkt veranderd sinds ’16/’17: ondanks het afketsen van een vertrek van SJZ-clubicoon Belt Junior is het rood-wit ditmaal favoriet. SJZ zag de afgelopen twee jaar enkele sterkhouders vertrekken en kreeg daar weinig voor terug. Waar LSVV tussen linker- en rechterrijtje jojoot, bevindt SJZ zich in de onderste regionen.

Desondanks hield de ploeg van vader Albert Belt zich prima staande in het eerste bedrijf. Aan weerszijden werd niet veel gecreëerd en op het platte kunstgras delften met name de aannames het onderspit, maar de thuisploeg overliep voortdurend het middenveld vanuit een dynamische 4-4-2. De bezoekers legden zich daardoor toe op het zoeken van lange ballen richting topscorer Van der Veen, die zich daar tegenover de fysiek spelende groen-witte defensie geen raad mee wist. Tot overmaat van ramp viel na een klein half uur spelen spelmaakster Amesz uit, waardoor LSVV enkel een aanvallende wissel overhield.

Reden temeer voor Papa Jelles om de boel om te gooien na de thee: de leggingloze koukleum stuurde zijn oogappels met 3-4-3 het veld weer op. En met effect! Direct na de aftrap pakten le biancarosse de regie op het middenveld en werd met kort combinatiespel de weg naar voren gezocht. Binnen de minuut verlengde Tiggelaar een steekballetje van de uitblinkende Van Dam, die Van der Veen vervolgens 1-op-1 bekeken de bovenhoek in tilde. En nog geen tien minuten later ramde Tesla Tiggelaar op aangegeven van de op het middenveld spelende De Heer Junior de bal op de vingertoppen van een verder foutloze doelvrouw, waarna Van der Veen van dichtbij de 0-2 voor het intikken had.

Een derde treffer viel niet, en waarnemend Captain Papi Loos zette in het laatste kwartier eigenhandig Van Dam terug in de defensie, omdat de Zoeterwouders (bewust of onbewust?) in een offensievere 4-3-3 schoven. Jelles completeerde die tactische meesterzet maar door een buitenspeelster terug te halen naar 10, waardoor de bezoekers het duel doodleuk in de derde formatie van de avond uitspeelden – een defensieve 4-4-2 dus, voor de oplettende lezertjes. Niet overdrijven, dames.

Het publiek gaf er overigens geen steek om, om dat schaakspel: de Tifosi Curva Sud hielden zich voornamelijk bezig met de breed uitgemeten sfeeractie van een kolossaal beschilderd spandoek met daarop bankbiljetten en de tekst: “In juni vermoeden wij dat Esther Belt”.