Onze LSVV heldinnen in cijfers (nou ja, Dames 1 dan)

Damesvoetbal groeit. Wereldwijd, in Nederland en bij LSVV. Maar dat konden we natuurlijk niet beweren als we de cijfers niet hadden. Speciaal voor onze supporters: het hele afgelopen seizoen in cijfers die boekdelen spreken. Althans, voor de 27 wedstrijden van Dames 1. Debuterend Coach Cnossen moet voor de tweede selectie nog even een systematiek voor rapportage en analyse vinden. Waarschuwing: dit gaat ver.

Zes keer Woman of the Wedstrijd: Renske Loos.

Om met de mooiste statistiek te beginnen: de onzen incasseerden dit seizoen op twee teams na de minste tegentreffers. Enkel de kampioen en de runner-up kregen minder tegendoelpunten te verwerken. Niet onverdienstelijk, in een competitie waarin bijvoorbeeld Forum Sport tot maar liefst 118 doelpunten en zelfs nummer 5 Lisse tot 76 doelpunten in 22 wedstrijden kwam. ‘Compact’ is voor de rood-witten niet zonder reden op de truien belandt.

Loos kenden we al van het getal 6 (rugnummer én grootse quote), maar dat is ook nog eens het aantal keren dat ze dit seizoen tot Woman of the Wedstrijd werd uitgeroepen. Meer dan enig ander. Daarmee groeide ze in razendsnel tempo uit tot publieksfavoriet onder supporters en Texels uitgaanspubliek. Wow.

Was Loos daarmee ook de meest waardevolle speler van het seizoen? Moeilijk te zeggen. Ze speelde in ieder geval samen met Rietveld en Van Dam de meeste wedstrijden: 26 stuks. Andersom geformuleerd: deze drie strebers misten in het hele seizoen slechts 1 wedstrijd. Wow wow. Hadden ze verder geen leven dan? Dat laten we even in het midden.

Om dan even flink stil te staan bij Van Dam. Maar liefst 11 keer heeft de stille sterrenkijker en linguïst de nul gehouden met haar teamgenoten. 2 maal als keeper, en maar liefst 9 wedstrijden als verdediger.

Daarmee is ze overigens nog niet direct de meest waardevolle verdedigster. Vargas Navarro, De Jong, Rietveld en De Heer incasseerden namelijk minder tegendoelpunten per minuut. Die gekke Spanjool scoort op dat gebied zelfs het best: 0,01148 tegendoelpunten per minuut (ongeveer 1,03 per wedstrijd).

De Jong was positioneel achterin overigens de meest stabiele factor: Van haar 22 optredens vulde ze 1777 minuten als verdediger. Ter vergelijking: reserve-back Rietveld (toch vooral gebruikt als linksbuiten) speelde 664 minuten achterin. 7,4 wedstrijd van de 26 dus. Stond dus een stuk vaker voorin, al ervaart ze dat zelf altijd heel anders.

Aan voorin mogen we overigens niet teveel woorden meer vuil maken, maar voor de volledigheid toch even: Van der Veen speelde dit seizoen 25 wedstrijden voor het eerste team en kwam daarin 32 keer tot scoren. Daarmee kroonde ze zich tot clubtopscorer (overigens maakte ze er ook nog 8 voor Dames 2).

Assistmeister Amesz! Die vrije trap hier gaat er trouwens niet in. Dames 1 scoorde dit seizoen niet één keer direct uit een vrije trap. Bizar!

De nummer 2 op het topscorers-lijstje kroonde zich wel nummer 1 op een ander lijstje: Amesz (10 doelpunten) kroonde zich namelijk assistmeister met 9 pure assists. Lang niet onaardig!

De snelste assist dit seizoen werd overigens gegeven na 24 seconden spelen, en was afkomstig van de voet van Verara van Koster. Bekroond met het snelste doelpunt (25 seconden na aftrap) uiteraard, van Vargas Navarro: een volley met haar linker in de bovenhoek tegen Lisse thuis (3-0 winst).

Hardlopers zijn doodlopers, maar van een beetje snelheid zijn we ook niet vies. Snelste speler dit seizoen? Onze bloedeigen Jacky Post werd tijdens Zevenhoven uit (4-2 verlies) geklokt op 28,4 kilometer per uur. Dat was weliswaar over een afstand van slechts 15 meter, maar toch: Usain Bolt deed het op de 100-meter maar 6 kilometer per uur sneller.

Over doodlopers gesproken: dat alcohol meer kapotmaakt dan je lief is, was al bekend, maar de ene speelster gaat er duidelijk beter op dan de andere. Maar een promillage van 2,95 gaat niemand in de koude kleren zitten. Rusman presteerde het tegen Voorschoten uit (3-1 verlies) en presteerde die dag in het algemeen niet veel meer. Rusman herhaalde de eerste prestatie overigens vrij recent in de Babbels in De Koog, met beter resultaat tot gevolg.

Gaaf? Tuurlijk, maar how about Van Haga? Die scoorde dit seizoen doodleuk de hoogste score op de schaal van lituation: een 9.2 voor een balletje achter het standbeen langs, net als de snelste goal ook in de wedstrijd tegen Lisse thuis trouwens (3-0 winst).

Stel verdedigde lekker dit seizoen en liet haar fluwelen stemgeluid af en toe crescendo over het gras golven.

De – volgens de vakjury – mooiste assist (score 9.4) was overigens van pinchhitter Overduin op invaller Haasnoot. Een crossbal in de diepte over 67 meter, strak in de voeten van de rechstbuiten, keurig gepromoveerd tot doelpunt. En dat in het eerste duel van het seizoen (Alphia uit, 0-5 winst).

Linksback Stel scoorde dit seizoen niet, maar hield ook menig tegenstander uit scoringspositie. Daarbij tikte ze tegen RCL uit (2-4 winst) in de 18e minuut ook even een recordje aan: het hoogste volume tijdens een duel van de superstudenten. 97.3 decibel bij het roepen om een compacte setting. Ga er maar aan staan. Hielp overigens wel: vanaf de 38e minuut bogen de dames een 2-0 achterstand in een klinkende zegen om.

Enklaar schitterde de tweede seizoenshelft toch vooral in afwezigheid en vestigde ook daarmee een record: zonder blessure miste ze 41 achtereenvolgende trainingen. Chapeau, toch?

Kan het erger, vroeg Tesla Tiggelaar zich af. Jazeker, bevestigen de statistieken. Goed, ze was een half jaartje muscle cars aan het racen aan de andere kant van de Atlantische, maar van de resterende 13 wedstrijden speelde ze slechts 6 duels. Dubieuze eer, maar wel goed voor een vermelding in dit artikel.

Zijn we er dan? Bijna. Eén naam moet nog genoemd worden: 8 wedstrijden hield ze haar doel leeg met katachtige reflexen. 3 keer was ze daarmee Woman of the Wedstrijd. Ze zette de boel iedere minuut van de wedstrijden weer op scherp. En de trainer verzette zoveel mogelijk wedstrijden rond april, zodat ze maar 1 duel miste tijdens haar Korea-tripje. Knuffelkoreaan Angenent is de perfecte sluitpost voor dit statistische jaarboek.